Hoppa till sidans innehåll

Gäller allemansrätten på terrängbanan?

14 SEP 2015 09:35
Det har varit frågor om allemansrätten gäller eller inte på terrängbanan, därför tog vi kontakt med Naturvårdsverket för att försöka få klarhet. Svar: Terrängbanan är en vall och på en vall får man inte rida utan markägarens/arrendatorns tillstånd!
  • Skapad: 14 SEP 2015 09:35

Det har varit en viss förvirring och osäkerhet om allemansrätten gäller eller inte på terrängbanan. Därför tog vi kontakt med Naturvårdsverket för att försöka få lite klarhet. Vi fick väldigt utförliga svar som vi kan vidarebefordra till den som vill läsa; hör bara av er till styrelsen som skickar vi det. Men för att göra det lite enklare så sammanfattar vi här.

Klubben arrenderar hela området där terrängbanan är anlagd av Ekenäs slott, för vilket vi betalar x kr/ år. Marken gäller som vall och klubben få EU-bidrag för detta, i år y kr. Marken slås varje år vid ett par tillfällen och det blir vanligtvis hösilage. EU-bidraget är inte hugget i sten. Det betyder att det kan minska från ett år till ett annat och att vi plötsligt kan stå inför faktum att vi inte får några pengar alls, eller en bråkdel av det vi fick året innan. Arrendet vi betalar räknas upp årsvis. Konsekvens: svårt att långtidsplanera vilka intäkter och därmed investeringar vi kan göra.)

På en vall får man inte rida, utan markägarens/arrendatorns tillstånd. Att rida på terrängbanan är jämförbart med att rida på en bondes vall, och det tror jag få av oss skulle göra utan tillstånd från bonden. Vill den som brukar marken rida på den, eller hålla på med någon annan aktivitet så får den göra det; det är ju ens egen gröda som man riskerar att förstöra.

Klubben ger sina medlemmar och andra bokande tillåtelse att använda vallen för ridning/körning under förutsättning att man bokar och betalar. Gör man inte det är det, enligt Naturvårdsverket, brottsligt (dvs skadegörelse).

Klubben kommer givetvis inte att polisanmäla eller överdriva det här, men det känns viktigt att alla vet vad som gäller. Det är också viktigt att inse att alla pengar som betalas in till klubben används för att förbättra för oss alla medlemmar och att det känns väldigt osolidariskt att strunta i att betala för det som klubben tillhandahåller.

Det finns ett fiffigt sätt att slippa betala de 500 kronor/år det kostar att använda terrängbanan och det är att hjälpa till med arbetet i klubben - det behövs så alla är välkomna!

Lite senare i höst kommer vi ha en städdag inför att banan ska stänga för säsongen då vi behöver din hjälp att fixa till inför vintern. Datum publiceras inom kort.

Skribent: Kerstin Krystadius

Planerade aktiviteter 2022

Slottshoppet
7/5 ponny + häst

Pay & cross
8/5

Fälttävlan
Vårfälttävlan 21-22/5 

Åkerbohoppet inkl KM 2022
20/8

Regnbågshoppning
Pay & Jump

September
datum kommer senare

 


Har du material som ska publiceras eller synpunkter på webbsidan, kontakta Cecilia Dackemyr, webmaster

Åkerbo RKS verksamhetsplan hittar du här!

Postadress:
Åkerbo Rid & KS - Ridsport
Cecilia Dackemyr, Uvedalsgatan 40
58931 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: cecilia.dackemyr@gma...